Slutar som pressansvarig på SBU

Efter nästan ett år som vikarierande pressansvarig väljer jag att sluta på SBU – jag behöver jobba närmare Uppsala. Nu är jag frilans igen – på mitt frilanskontor i Gamla fängelset i Uppsala. Öppen för nya allmännyttiga uppdrag 🙂

ext_15
Något jag alltid kommer ta med mig från SBU är behovet av forskning och att den forskning som görs bygger på den forskning som är gjord. Repeterar och utvidgar, vilket kanske inte är lika medialt hett som att testa en ny idé.

img_1391

En svala gör ingen sommar” sade en professor jag en gång intervjuade om forskningens pålitlighet – EN studie räcker inte som vetenskapligt underlag.

img_1310

 

HTA-Organisationer som SBU sorterar bort dåligt designade studier och ser om de som är kvar pekar åt samma håll. Ganska ofta saknas det studier. Så forskning behövs, men inte vilken forskning som helst.

cqtt3fnwcaa3yen-jpg_large

https://twitter.com/SBU_se


… mer om vetenskapliga studiers tillförlitlighet.. därför behövs sammanställningar

 

Poänger:
1) en studie räcker inte för att fastställa fakta som säkert – den måste replikeras – för att bli ett etablerat vetenskapligt fakta. Detta tar år. Exempel på sådana fakta är växthuseffekten och rökningens samband med cancer.

2) studier är olika bra

en studie är sämre /mindre relevant för mänsklig hälsa
a) om den inte är gjord på människor
b) om det är få deltagare
c) om man mätte många variabler – och sen valde den som gav statistisk signifikans (p-hacking)