Mitt CV

https://www.linkedin.com/in/castensson/

Sammanfattningsvis:

Doktorerat inom biomedicin plus 15 års arbete som skribent och kommunikatör

Uppdrag

2012 – till nu

Eget företag: SciWrite

Texter och kommunikation för organisationer som arbetar med naturvetenskap, medicin eller teknik. Smakprov hittas under Arkiv

Jobb

2021-2022
Kommunikatör Green Innovation Park/SLU Holding

Ny webbplats, rådda socialmedia, texter, event och samarbete med Uppsalas innovationsnätverk.

2017- 2018
Kommunikatör
SLU Ekologisk produktion och konsumtion EPOK

Arbete med webbplatsens nyhetsflöde och kalender i Episerver 9.0. Inlägg på twitter och nyhetsbrev. Layout av faktablad och broschyrer i InDesign. Nyhetsbevakning och möten.

2015- 2016
Pressansvarig kommunikatör
SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.

Arbete med presskontakter, texter och sociala medier. Deltagit och bidragit internt till kommunikationsarbetet, som policydokument, intern utbildning och strategiarbete. Minnesvärda rapporter var skakvåld mot små barn, förlossningsskador samt sambandet mellan artros och kroppsarbete.

ugglan
2014 – Sommarvik
Webbredaktör, Sveriges Radio P1

Vässade rubriker och texter samt letade upp bilder för publicering på
sr.se/vetenskap

rabash_hrf_logo
2010 – 2011
Hörselskadades Riksförbund HRF

Informatör på Hörsellinjen. HRF representerar hörselskadades intressen i Sverige. På hörsellinjen, som drivs av HRF, förmedlade jag information om hörsel och hörhjälpmedel till den som har frågor eller är orolig.

275b183
2006 – 2010
Heart communication, Stockholm

Medicinsk skribent, copywriter. På Heart ansvarade jag för marknadsföringsmaterial och utbildningstexter riktade mot läkare, sjuksköterskor och patienter. Tillsammans med art directors och ibland läkare, skapade jag broschyrer, direktutskick, nyhetsbrev, filmmanus, och utbildningsmaterial.

Min uppgift var att skapa en tillgänglig men ändå korrekt förenkling från ett tyngre underlag, ofta från internationella forskningsartiklar. Både på svenska och engelska.

Exempel på arbeten är ett patientsjälvtest på riskfaktorer för benskörhet, en arbetsduk med korsord och ordgåtor för att lära in fakta om cancerläkemedel, samt ett animationsmanus som beskriver inflammatorisk tarmsjukdom. Uppdragsgivare har bland andra varit Pfizer, AstraZeneca, Nycomed, sanofi-aventis, och Otsuka Pharma

Utbildning

Poppius_logo
2014
Poppius Journalistik

Genom Poppius grundkurs i journalistik fick jag examenspapper på min kompetens och slipade min förmåga att skriva artiklar i friare reportagestil. Har också gått Poppius webbredaktörkurs, bas och strategisk fördjupning.

242915_3uu_logo_print
2005 – 2006
Uppsala Universitet
Inst. för Informationsvetenskap

 Vetenskapskommunikation 40 p/60 ECTS credits. En gedigen utbildning inom kommunikation, med inriktning på arbete inom vetenskapsbaserade organisationer. Här ingick journalistiskt skrivande liksom strategisk kommunikation. Projektarbetet på Hjärnfonden gav praktisk erfarenhet av arbetet på en insamlingsstiftelse, som intervjuartiklar och PR-arbete.

castensson03 kopia 2
1998 – 2003
Uppsala Universitet
Inst. för genetik och patologi/Inst. för evolutionsbiologi

PhD, doktor i medicinsk genetik/biologi. Jag är nyfiken på kopplingen mellan personlighet och biologi. Det ledde till forskarstudier inom psykiatrisk genetik hos professor Elena Jazin. Här blev jag vass på att söka och sammanställa komplex biovetenskaplig information och lärde mig hur kunskap byggs upp från grunden. Samtidigt fick jag arbeta med människor från hela världen.

I mitt projekt studerade jag aktiviteten hos gener som kan vara inblandade i sjukdomen schizofreni. Jag författade och medförfattade fem internationellt publicerade artiklar där vi framför allt utvecklade mätmetoden och den statistiska multivariabla analysen. Avhandlingstitel: ”High-resolution Studies of mRNA Expression in Brain: A Search for Genes Differently Expressed in Schizophrenia”.

242915_3uu_logo_print
1993 – 1998
Uppsala Universitet
Inst. för biologisk grundutbildning

Filosofie Magister i biologi och kemi, 187 p/280 ECTS credits. Studerade biologi och kemi med slutlig inriktning mot molekylärbiologi och genetik. Läste en termin neurobiologi som utbytesstudent i Edinburgh, Skottland, och var en av de första studenterna som gick den ettåriga biomedicinska forskarskolan Uppsala Graduate School of Biomedical Research, UGSBR

Dataprogram
  • InDesign/Photoshop/AcrobatPro
  • Officepaketet
  • CMS: EpiServer/wordpress/Drupal/Isidor
  • Kan grunderna i html och C++